Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Geniet, maar verspil het niet!

Ook gister was het waterverbruik in stad en provincie aanzienlijk hoger dan op een normale zomerdag. Er is 30% meer water verbruikt, dat betekent zo’n 39.234.000 liter extra.

Daarom ook vandaag weer de oproep aan watergebruikers: geniet, maar verspil het niet! Beperk vooral tijdens de spits (06.00-09.00 uur en van 18.00 – 22.00 uur) het waterverbruik. Als iedereen daar rekening mee houdt, dan krijgt niemand last van bijvoorbeeld bruin water, minder water of extreem lage waterdruk.

Hoeveel water gebruikt een gemiddelde Groninger?
Per dag gebruikt een Groninger 115 liter per dag, terwijl mensen denken dat ze gemiddeld 60 liter gebruiken. In hete dagen kan dit oplopen tot wel 150 liter per dag. Een kwartier de tuin sproeien met schoon drinkwater kost al gauw 100 liter. Een douchebeurt van 8 minuten kost 70 liter en de wc doorspoelen 8 liter

Hoe kan ik water besparen?
Een aantal besparingstips hebben we voor u op een rij gezet.

  • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
  • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • U kunt op een hele eenvoudige manier 1500 liter water per jaar besparen door een doorstroombegrenzer of schuimstraal mondstuk op uw keukenkraan te monteren. De kosten per kraan zijn 5 euro en de kostenbesparing is 5 euro per jaar.
  • Doe geen halve wasjes: zet de (af)wasmachine pas aan als hij vol is.
  • Wie elke week twee wasmachinebeurten uitspaart, verbruikt jaarlijks ruim 6.000 liter water minder.