“Ik zie dat als we zo doorgaan, het een keer misgaat”
We gebruiken steeds meer water, de vraag groeit en volgens de cijfers krijgen we in de provincie 20.000 nieuwe woningen.
Wie Riksta Zwart een beetje kent weet dat ze geen directeur is die alleen even komt vertellen hoe het zit en wat je moet doen. Ze is betrokken, ze luistert en steekt net als ieder ander haar handen uit de mouwen als dat nodig is. Ze hoeft ook niet per se in het middelpunt van de belangstelling te staan; “Maar hé, soms heb je een boodschap die je wel móét delen!”
“Ik zie dat als we zo doorgaan, het een keer misgaat”, zegt Riksta. “Het kan soms best een lastige positie zijn, want nu lijkt het nog allemaal net goed te gaan, maar wij kijken ook naar de toekomst. We gebruiken steeds meer water, de vraag groeit en volgens de cijfers krijgen we in de provincie 20.000 nieuwe woningen. Maar het is niet zo dat we zomaar even meer water uit de grond kunnen halen.”
Dat klinkt urgent!
“Ja, dat is het ook. Maar er is ook goed nieuws, want we kunnen er met z’n allen écht wel wat aan doen. Het zou bijvoorbeeld al een enorm verschil maken als we allemaal vijf liter per persoon per dag zouden kunnen besparen. Reken maar uit: dat is bijna één miljard liter per jaar! Ik zou het heel mooi vinden als we dit als een uitdaging zien de we samen kunnen oppakken.”
Hoe doe jij dat zelf?
“Natuurlijk ga ik thuis ook bewust om met water. Ik heb een regenton en ik sproei eigenlijk haast niet meer. Het grappige is dat mijn tuin er vaak net zo mooi bij staat als die van mensen die wel sproeien. De planten wennen er ook aan. Daarnaast vind ik het ook prima als het gras er even wat meer uitziet zoals op een camping in Zuid-Frankrijk . Het is ook een beetje accepteren, zoals je in de herfst accepteert dat de bladeren vallen, accepteer ik dat in de zomer het gras een beetje geel is.”
“Ik zal eerlijk toegeven dat ze thuis ook weleens om me lachen. Dan vang ik bijvoorbeeld het water van gekookte eieren of groente op en gebruik dat voor in de tuin. Dan zeggen ze: ‘Je kunt ook te ver gaan.’ Maar weet je, ik maak er gewoon een sport van! Dat is toch leuk?”
Kunnen we deze verantwoordelijkheid wel bij de klant leggen? Moeten wij niet gewoon water leveren?
“Onze taak is inderdaad om water te leveren en dat zullen we ook blijven doen! Maar de provincie bepaalt hoeveel water we mogen winnen. Als wij meer water willen oppompen, dan moeten we een vergunning aanvragen bij de provincie en als we dan een hele nieuwe locatie daarvoor moeten bouwen, dan zijn we wel tien jaar verder!”
“Natuurlijk is water besparen door klanten niet de enige manier. We zijn bezig met een watertransitie. Dat betekent dat we zelf heel kritisch naar onze bedrijfsvoering kijken, zakelijke klanten vragen om drinkwater te besparen en dat we zoeken naar alternatieve waterbronnen voor de industrie. Maar echt; als iedereen die vijf liter per dag minder zou gebruiken zou dat al zo’n enorm verschil kunnen maken.”
Kunnen we het water niet gewoon duurder maken? Je ziet nu dat het bij energie ook werkt; doordat het duurder is worden mensen zuiniger.
“We zien hoe mensen in de problemen komen omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. Water is een eerste levensbehoefte. Die zou voor iedereen betaalbaar moeten blijven.”
“Ik weet ook dat het heel fijn is om een badje op te zetten als het lekker weer is, en dat is prima. Ik ben de laatste die dat wil verbieden. Maar het gaat mij om de manier waarop we over water nadenken. Dat we ons ervan bewust zijn dat drinkwater misschien niet duur, maar wel kostbaar is. Dus als je dat badje in de tuin zet, gooi het dan in ieder geval niet elke ochtend leeg. Of gebruik het water vervolgens ook voor de planten.”
Riksta lacht: “Weet je wat het is, water is gewoon hartstikke fijn en mensen mogen daar ook van genieten, dat doe ik zelf ook! Maar het is eigenlijk zó makkelijk om vijf liter per dag te besparen , met een bespaarknop op de WC zit je al aan acht liter. Het zou gewoon zonde zijn als wij het nu niet doen en onze kinderen daardoor later in de problemen komen.”
Als we allemaal iets bewuster omgaan met ons water, zorgen we samen voor genoeg drinkwater voor later. Help je ook mee? Lees hier meer tips en deel je favoriete bespaartip met #ikbespaar5liter