Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Korter douchen een grap? Echt niet!

Vanaf vandaag zou Waterbedrijf Groningen, volgens berichtgeving op Sikkom, de waterdruk verlagen bij Groningers die langer dan tien minuten onder de douche staan. Het merendeel had door dat het hier om een 1 aprilgrap ging. Het is technisch niet mogelijk om de waterdruk op individueel niveau te verlagen. Waterbedrijf Groningen is wél positief verrast dat het belang van korter douchen op deze ludieke manier onder de aandacht komt.

Ondanks dat het voor velen vrij duidelijk was dat het om een grap ging, trapte een enkeling erin. Een handjevol mensen nam contact op met het waterbedrijf om navraag te doen en zelfs de NOS hing aan de lijn. De meest prangende vraag? Of we wel echt zo lang douchen, want dat kan tegenwoordig toch echt niet meer?

Waterverbruik stijgt

Het zal je misschien verbazen, maar het antwoord is ja. Time eens voor de grap hoe lang je onder het warme drinkwater staat ’s ochtends. Dan zul je zien hoe snel de minuten voorbij stromen. In Groningen verbruiken we per persoon gemiddeld zo’n 115 liter water per dag:

  • 65 liter tijdens het douchen
  • 20 liter bij het doorspoelen van het toilet​
  • 15 liter voor het wassen van kleding​
  • En de overige 15 liter gebruiken we voor bijvoorbeeld koken, afwassen en natuurlijk het drinken van kraanwater, koffie en thee

In de afgelopen jaren is het waterverbruik sterk toegenomen. Niet alleen is comfort steeds belangrijker (denk aan regendouches of afwasmachines), ook wonen we steeds vaker apart (door bijvoorbeeld een scheiding). Twee huishoudens, twee regendouches, twee (af)wasmachines… Tegelijkertijd staat de beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed water onder druk, onder andere door klimaatverandering. Dus korter douchen is zo gek nog niet!

Het gras van het Noorderplantsoen als leidraad

Waterbedrijf Groningen daagt je dan ook uit om niet langer dan vijf minuten per dag te douchen. Zing bijvoorbeeld mee met “Het gras van het Noorderplantsoen” en houd het daarna voor gezien. Als je je haar wast, dan zet je de kraan uit. Wel zo duurzaam. Meer tips om bewust met water om te gaan vind je hier:  In huis – Waterbedrijf Groningen

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.