Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Overblijfselen van de watertoren in Oude Pekela

Aan de Zaaiweg in Winschoten zijn er op 17 maart werkzaamheden uitgevoerd. Het ging om werkzaamheden in de buurt van de watertoren in Oude Pekela. Er is een transportleiding van 400 millimeter vervangen.

‘We konden geen goede meting doen,’ vertelt monteur Fred Koopman die samen met zijn collega’s verantwoordelijk was voor de klus. ‘Daaruit konden we afleiden dat de kathodische bescherming niet meer voldeed. Dit is een elektrochemisch proces dat metalen objecten, in dit geval een stalen leiding, beschermt tegen het oxideren van het metaal. Normaal krijg je namelijk roest als je water door metalen buizen laat gaan. Maar met dit proces voorkom je dat.’ 

Oude watertoren

In de leiding die is vervangen zat ook een oude Keerklep. ‘De keerklep was een overblijfsel van de tijd dat de watertoren in Oude Pekela een belangrijk waterreservoir was (van 1000 kuub),’zegt Fred. ‘Met de keerklep kan je het water sturen.’ De toren aan de noordzijde van de Winschoterweg is gebouwd omdat het pompstation in Onnen niet altijd de benodigde druk kon leveren. Sinds 2008 is hij niet meer in gebruik. Het is inmiddels een rijksmonument en wordt particulier bewoond.  

Met de nieuwe leiding kunnen we weer een hele tijd vooruit. En de watertoren? Die blijft een mooie herinnering aan andere tijden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.