Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Spring naar inhoud Spring naar navigatie

Recreatiewoning kopen? Vijf aandachtspunten voor een drinkwateraansluiting

Voor sommige mensen is het een extra plek om te ontspannen, relatief dicht bij huis en in het eigen, vertrouwde Nederland. Voor anderen is het juist een interessante vorm van beleggen. Recreatiewoningen – vakantiehuizen in diverse vormen op een vakantiepark, camping of op het strand – zijn in ieder geval razend populair. In 2020 werd in Nederland het recordaantal van 7.389 recreatiewoningen verkocht. Dit was een stijging van ruim 70% ten opzichte van het jaar ervoor.

Overweeg je een recreatiewoning – of misschien zelfs een (deel van een) vakantiepark – te kopen in het gebied waar Waterbedrijf Groningen het drinkwater verzorgt? Dan wil je natuurlijk ook beschikken over (of zorgen voor) schoon en betrouwbaar drinkwater. Lees hier vijf aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo weet je bijvoorbeeld wat Waterbedrijf Groningen kan betekenen, maar ook wat je zelf moet doen. En voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

1: Altijd eerst contact met de gemeente

Voordat je overgaat tot een aankoop, bereid je je natuurlijk goed voor. Contact met de gemeente en inzage in het bestemmingsplan zijn daarbij belangrijke stappen. In Nederland mag je wettelijk gezien namelijk niet permanent wonen in een recreatiewoning. In de praktijk verschillen gemeenten soms wel in hun handhaving daarvan.

2: In sommige situaties is een drinkwateraansluiting niet mogelijk

Waterbedrijf Groningen is dag en nacht in de weer om te zorgen dat er 24/7 bij Groningers helder en zuiver water uit de kranen komt. Nu én in de toekomst.

Wanneer je een aanvraag voor een drinkwateraansluiting doet via mijnaansluiting.nl, neemt Waterbedrijf Groningen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. De uitkomst daarvan kan zijn, dat het niet (meer) mogelijk is om een drinkwateraansluiting naar de locatie aan te leggen (zelfs als dit in het verleden misschien wel is gebeurd). Bijvoorbeeld omdat een (nieuwe) locatie van een recreatiewoning of vakantiepark te ver verwijderd is van de hoofdleiding van het drinkwater. Of dat er (inmiddels) te veel of onoverbrugbare tussenliggende obstakels zijn. Of dat er andere situatie specifieke kenmerken zijn die een aansluiting in de weg staan.

3: Waterbedrijf Groningen levert het drinkwater zo dichtbij mogelijk

Als een drinkwateraansluiting mogelijk is, levert Waterbedrijf Groningen het water normaliter van bron tot tap. Dit komt erop neer dat betrouwbaar drinkwater (ondergronds) tot in een woning wordt geregeld. Voor recreatiewoningen en vakantieparken is dit helaas niet mogelijk. Wij brengen het drinkwater maximaal tot bijvoorbeeld een centrale buitenmeterput buiten het vakantiepark. Het laatste deel van de waterleiding vanaf de put naar iedere recreatiewoning en/of andere gebouwen moet dan zelf worden aangelegd door de eigenaar van het vakantiepark en/of de eigenaren van recreatiewoningen. Voorkom vervelende verrassingen en laat je hierover vooraf informeren.

4: Zorg voor een goed geïsoleerde en geïnstalleerde waterleiding naar binnen

Hoewel Waterbedrijf Groningen dus niet verantwoordelijk is voor dit laatste deel van de watervoorziening, adviseren wij je graag, zodat je ook in je recreatiewoning en op vakantieparken kunt genieten van helder en zuiver drinkwater uit de kranen:

  • Zorg voor een goed geïsoleerde leiding en bijbehorende onderdelen die voldoen aan de landelijk geldende normen en voorzien zijn van een Kiwa-keurmerk;
  • Om voldoende doorstroming te kunnen garanderen moet de diameter van de binnenleiding niet te groot zijn;
  • Zorg dat de leiding zo min mogelijk wordt blootgesteld aan weerselementen. Als een leiding in de zomer te warm wordt, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit, geur en kleur van het drinkwater. Bovendien neemt dan de kans op aangroei van micro-organismen toe. Als een leiding in de winter bevriest kun je tijdelijk zonder drinkwater zitten. Ook kan vorst schade aan de leiding zelf veroorzaken, met bijvoorbeeld een lekkage als gevolg;
  • Laat alles bij voorkeur installeren door een erkende installateur.

5: Houd rekening met eventuele hogere kosten

De standaard aansluitvoorwaarden en -kosten die Waterbedrijf Groningen hanteert gaan onder andere uit van een maximale afstand van de aansluiting tot de hoofdleiding. Is de afstand groter, moeten bijzondere materialen worden gebruikt en/of moeten wij speciale werkzaamheden verrichten, dan brengen wij ook de extra kosten van de aansluiting in rekening. Je wordt hierover op voorhand door ons geïnformeerd.

Als een locatie in de toekomst weer wordt verlaten en niet opnieuw wordt gebruikt, kan het zijn dat Waterbedrijf Groningen verplicht is de achterblijvende aansluitleiding te verwijderen. Ook dan kunnen deze kosten in rekening worden gebracht.

De standaard aansluitvoorwaarden en -kosten van Waterbedrijf Groningen staan toegelicht in de algemene voorwaarden, aansluitvoorwaarden en actuele tarievenregeling en vind je hier.

Vragen? Laat het ons weten!

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.