Skip to content Skip to navigation

Wettelijke erkenning voor snelle opsporing E. Coli

  • Gepubliceerd op 5 mei 2018

Vanaf 23 april 2018 staat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toe dat de door WLN (Waterlaboratorium Noord) ontwikkelde RT-PCR methode toegepast wordt als alternatieve methode voor een eerste controle van een (drink)watermonster op E. coli.

Kroon op langdurig onderzoeksproject

Deze wettelijke erkenning is de kroon op een langdurig onderzoeksproject waarbij WLN, als eerste ter wereld, PCR methodes heeft ontwikkeld waarmee fecale indicatoren (waaronder E. coli) in drinkwater binnen vier uur kunnen worden aangetoond. Dit is een aanzienlijke tijdswinst ten opzichte van de tot nu gebruikte kweektechnieken waarbij dit minimaal 24 uur vergt.

De PCR techniek wordt al binnen veel branches toegepast, maar voor het aantonen van E. coli en enterokokken in drinkwater op het wettelijk verplichte niveau is deze standaard PCR techniek echter te ongevoelig. Daarvoor is door WLN een afgeleide methode ontwikkeld die niet op DNA maar op RNA gericht is.

Nieuwe kansen voor drinkwatersector en voedingsmiddelen industrie

De wettelijke erkenning van de RT-PCR methode biedt nieuwe kansen voor de drinkwatersector en de voedingsmiddelen industrie. In de bedrijfsprocessen binnen deze sectoren komen hygiënische veiligheid en water samen. Het spreekt voor zich dat een snellere goedkeuring van het proceswater na reparaties of andere ingrepen deze bedrijven veel voordelen oplevert.

Over WLN

WLN is een hoogwaardig centrum voor waterkwaliteit en watertechnologie en een van de vier erkende drinkwaterlaboratoria in Nederland. Ga voor meer informatie naar wln.nl

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.