Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Onze klantenservice is vanmiddag gesloten. Misschien vind je het antwoord op je vraag via de veelgestelde vragen. Via onze Zelf Regelen omgeving kun je zelf eenvoudig een wijziging aan ons doorgeven. Heb je een andere vraag? Dan kun je morgenvroeg terugbellen tussen 08:30 en 12:30. Dankjewel!

Zwembadjes in de tuin: een paar handige tips!

Tijdens warme dagen en aanhoudende droogte vragen wij om nog eens extra zuinig te zijn op ons water.

Een zwembadje in de tuin is heerlijk verfrissend op een warme zomerdag. Om het water fris te houden én er zuinig mee om te gaan, geven we je graag een aantal handige tips.

Voor welk zwembad kies ik?

Met een stevig zwembad zorg je ervoor dat het water er niet vanzelf uitloopt. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar een flink opblaasbare rand. Deze rand drijft als het ware op het water en zorgt ervoor dat het water niet zomaar uit het zwembad kan stromen. Plaats het zwembadje op een geschikte plek: onder of naast een boom is sneller kans op vuil water dan in een ‘vrije’ omgeving.

Wanner laat ik het zwembad het beste vollopen?

Tijdens warme dagen en aanhoudende droogte vragen wij om nog eens extra zuinig te zijn op ons water. Zo zorgen we er samen voor dat er genoeg water is voor iedereen.

Tijdens de piekuren tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00 vragen we iedereen om met name ‘niet-noodzakelijk watergebruik te beperken. We verbruiken op warme dagen namelijk vele tientallen liters per dag extra. Daardoor kan de waterdruk verminderen, de stroomsnelheid veranderen en kan er troebel water ontstaan.

Hoe houd ik het water schoon?

  • Door het water van het zwembad schoon te houden zorg je ervoor dat je het niet steeds opnieuw hoeft te vullen. Fijn voor jou omdat het minder werk is en extra fijn omdat je daarmee geen water hoeft te verspillen.
  • Je kunt het zwembad schoonhouden door het af te dekken met een zeil wanneer er niet gezwommen wordt.
  • Bij grotere zwembaden kun je een filter gebruiken. Een filter haalt vuiligheid uit het water en van de bodem en zorgt ervoor dat het water ‘in beweging’ blijft: zo krijgen bacteriën krijgen dan minder kans.
  • Na gebruik van het zwembadje kun je het beste speelgoed, zoals een zwemband of ligbedje, uit het zwembad verwijderen: deze vormen aan de onderzijde een bron voor bacteriën.
  • Een schepnetje kan eventuele bladeren, insecten en drijvend vuil meteen weg te halen voordat deze zich aan de bodem hechten.
  • Met een teiltje water bij het badje, kunnen kinderen eerst hun voeten schoon kunnen maken van gras of zand voor ze het zwembad induiken.
  • De zonnebrand eerst even goed laten intrekken zorgt ervoor dat de crème of olie geen vetlaagje op het water vormt.

Heb je het water uit het zwembad niet meer nodig? Dan kan je het water altijd nog gebruiken voor de plantjes in de tuin

Zwemmen in open water

Een hele makkelijke manier om verkoeling te zoeken in natuurlijk zwemmen in open water. In de provincie Groningen zijn er verschillende plekken waar je kan zwemmen. Zoek je favoriete plekje op zwemwater.nl. Een site van de waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies met de actuele stand van zaken rond de zwemplassen.