Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Werken over de grens

Iedereen ter wereld zou toegang moeten hebben tot schoon drinkwater. Vanuit deze missie hebben medewerkers van Waterbedrijf Groningen de mogelijkheid om voor korte of langere tijd in het buitenland te werken namens VEI, een initiatief van een aantal Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Je horizon verbreden

Zingeving is een belangrijke reden voor collega’s om zich tijdelijk in te zetten voor projecten van drinkwaterbedrijven in bijvoorbeeld Azië en Afrika. Dat blijkt uit de ervaring van de bijna 200 collega’s van de drinkwaterbedrijven in Nederland die per jaar afreizen naar alle uithoeken van de wereld. Collega’s uit allerlei vakgebieden worden gevraagd, denk daarbij aan techniek -variërend van procestechnoloog tot monteur-, maar ook hydrologie, marktonderzoek, beleidsontwikkeling, finance & control, HR en communicatie. Alle disciplines komen voorbij. Een internationale ervaring als deze veel kan betekenen voor je persoonlijke ontwikkeling. Lees hieronder ervaringen van onze collega’s.

Maria Wierenga in Malawi

Maria Wierenga, Communicatieadviseur: “aan het begin van mijn missie heb ik veel meekeken en geluisterd. Zowel op het hoofdkantoor als ‘in het veld’. Vooral tijdens deze field trips kreeg ik een goed beeld bij hoe het bedrijf werkt aan drinkwater voor Malawi. Met kleine stapjes worden steeds meer gebieden voorzien. Ook werd me duidelijk dat er nog heel weinig gecommuniceerd wordt, zowel intern, richting klanten als ook richting andere stakeholders. Door veel vragen te stellen en mee te draaien, kon ik me in het vervolg van mijn missie focussen op training en advies. Ik maakte een basis voor een communicatiestrategie. Mijn doel was het neerzetten van een fundament waar zij zelf mee verder konden. Verder heb ik veel kennis gedeeld op het gebied van communicatie door middel van training en uitleg. Een geweldige ervaring!”

Cor Felten in Colombia

Cor Felten, Hoofd Industriewater: “de twee belangrijkste thema’s in mijn missie waren ‘continuïteit’ en ‘lange termijn planning’. Hiervoor hebben we een aantal praktische handvaten gegeven. In het eerste waterbedrijf dat ik bezocht, hebben bijvoorbeeld een periodiek overleg voor het middenkader voorgesteld waarin (ook) de strategische doelen besproken worden en waarin acties worden opgevolgd. Dit ligt voor de hand zou je zeggen, maar er was nog geen enkele overlegvorm binnen het bedrijf.  Het tweede bedrijf dat ik bezocht is een compleet ander verhaal: dit bedrijf werkt al veel meer gestructureerd. Hier hebben we met name gesproken over het efficiënter maken van de (administratieve) processen en het zaken die ervoor gaan te zorgen dat één van de grootste uitdagingen voor dit bedrijf: het integreren van een externe drinkwaterfabriek, succesvol geïmplementeerd kan worden.”

Anne Fijma in Zambia

Anne Fijma, Hoofd Technologie & Ondersteuning: “ik heb me tijdens mijn missie ingezet voor twee waterbedrijven, Nkana Water and Sewerage Company (NWSC te Kitwe) en Mulonga Water and Sewerage Company (MWSC te Chingola). De focus lag op drie oprachten: het opzetten van een masterplanning met investeringsprojecten tot 2045, het verbeteren van de skills voor het plannen en implementeren van investeringsprojecten en het opzetten van een asset management programma gebaseerd op ISO 55000. Voorafgaand aan mijn missie zijn al een aantal digitale sessies gehouden om na te denken op welke wijze er vanuit Waterbedrijf Groningen ondersteuning kan worden verleend op het gebied van de implementatie van Asset Management. Nu al blijkt dat door het delen van documenten een professionaliseringsslag gemaakt kan worden!”

Wim Klootsema in Mozambique

Wim Klootsema, Senior Engineer Leidingbouw: “in een land als Mozambique is niets vanzelfsprekend, je moet het vaak doen met wat er is. Wat niet wil zeggen dat je niets kunt doen. Integendeel, het zijn vaak kleine veranderingen die een grote impact hebben. Als er water uit het tappunt in het dorp komt, dan betekent dit voor de plaatselijke bevolking dat ze geen 10 of 20 km hoeven te lopen bij 30 + graden. Mijn expertise is distributie, maar de waterbedrijven zijn zo klein dat we van bron tot tap helpen met verbeteringen en of veranderingen. Ik zie echt een groot verschil tussen de start van het project en nu, maar we zijn er nog niet. Daar doe ik het voor, dat de mensen toegang hebben tot schoon en betrouwbaar drinkwater.”

Lejanne Bosma in Myanmar

Lejanne Bosma, HR-adviseur: “tijdens mijn missie in Mandalay heb ik het plaatselijke drinkwaterbedrijf geholpen met het maken van een professionaliseringslag. Ik heb in de eerste week interviews gehouden met alle leidinggevenden van WSD (Water and Sanitation Department) en daar kwamen veel punten in naar voren die ze graag veranderd willen zien. Zo bleek er behoefte aan meer scholing, eigen verantwoordelijkheid nemen en behoefte aan een leiderschap. Op basis daarvan hebben we besloten een leiderschapsprogramma te ontwikkelen. Ik heb zelf ook diverse trainingen gegeven. Dit was echt heel leuk om te doen!”