Droogteschade De Groeve
De bestaande droogteschaderegeling voor De Groeve is toe aan herziening, mede door de nieuwe inzichten en de realisatie van het gebied “Tusschenwater” in 2019. Vanuit een werkgroep met de landbouwbedrijven en LTO Noord willen we samen een nieuwe compensatieregeling gaan formuleren en inbrengen bij ASCG.
Actualisatie agrarische droogteschaderegeling De Groeve
Waterbedrijf Groningen mag de vergunningscapaciteit van De Groeve uitbreiden van 10 naar 12 miljoen m3 per jaar. Hiervoor heeft Waterbedrijf Groningen een vergunningsaanvraag doorlopen bij de provincie Drenthe; zie hier voor meer info.
Voor de vergunningsaanvraag is onderzocht wat de verwachte effecten zijn op onder andere natuur, landbouw, bebouwing en archeologie. Ook hebben we onderzocht hoe we deze effecten kunnen voorkomen of compenseren. Als drinkwaterwinning zorgt voor daling van de grondwaterstand en daarmee voor lagere gewasopbrengsten, dan noemt men dat ‘droogteschade’. Droogteschade wordt in veel gevallen gecompenseerd door middel van een droogteschaderegeling. Voor De Groeve heeft Waterbedrijf Groningen al jaren een droogteschaderegeling. Deze regeling is echter toe aan een actualisatie, zodat deze weer aansluit op de nieuwe situatie van het gebied (zoals Tusschenwater) en ook weer voldoet aan de criteria en maatstaven anno nu. We willen de huidige regeling vanuit een werkgroep gaan herzien.
Samen nieuwe regeling uitwerken
Samen met de landbouwbedrijven en LTO Noord zijn we een werkgroep gestart om gezamenlijk een nieuwe compensatieregeling te formuleren en in te brengen bij ASCG. Begin december 2022 was hierover een bijeenkomst, zie hier het verslag en de presentaties van deze bijeenkomst. Begin 2023 is de werkgroep tweemaal bijeen geweest. Daarbij is de opdracht verleent aan de ACSG voor de nieuwe compensatieregeling. De ACSG is nu aan de slag gegaan om deze verder uit te werken. Deze pagina blijven we waar nodig aanvullen met actuele informatie. Heeft u tussendoor vragen of opmerkingen, dan kunt u hiervoor het reactieformulier gebruiken.