Skip to content Skip to navigation

Vanwege het Corona-virus is onze klantenservice aangepast bereikbaar van 09.00-17.00

Ook bij mooi weer geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Bekijk onze tips! #AlleenSamen

  • Gepubliceerd op 3 april 2020

Ook bij mooi weer geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Toch genieten van de natuur in en om het huis? Laat je inspireren door onze tips! #AlleenSamen krijgen we corona onder controle.

Genieten van de natuur in en om het huis

  1. Vanaf 15 graden is het in de zon en uit de wind heerlijk om in je tuin of op je balkon te zitten. Achter glas of met het raam open is het al bij lagere temperaturen zalig in het zonnetje. Probeer op dit soort lentedagen zoveel mogelijk thuis je buitenmomenten te pakken. Zon en frisse lucht zijn namelijk goed voor je geestelijke gezondheid. Bovendien kleuren alle planten nu weer prachtig groen en wat is er mooier dan het frisse lentegroen in je eigen tuin!
  2. De lente is de ideale tijd om in je tuin te werken. Dat kan zelfs bij een beetje vorst al. Heb je nog klusjes of wil je nieuwe planten poten, dit is het moment! Voor nieuwe planten hoef je overigens niet naar een tuincentrum toe. Vaak kun je de mooiste of gekste planten gewoon thuis bestellen en laten bezorgen. Ook al het onkruid kan er weer uit, doe dit bij voorkeur zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Lees in deze artikelen hoe je dit kan doen:
  3. In deze tijd van het jaar is de zon krachtig genoeg om vitamine D aan te maken. Dit gebeurt ongeveer vanaf zonkracht 3. Vitamine D is goed voor de weerstand en maakt je botten sterker. Wanneer je gaat zonnen in je eigen tuin of op het balkon geldt wel: geniet, maar zon met mate. Omdat onze huid nu nog heel licht is, kun je namelijk snel verbranden. Bij zonkracht 3 of 4 kan je huid al na een half uur rood kleuren. Deze waarden worden tussen 13 en 15 uur gehaald. Daarbuiten is de zonkracht lager en verbrand je in deze fase van de lente niet of nauwelijks
  4. Slaat de verveling na een paar uur zonnen toe? Een goed boek of je favoriete muziek kan je helpen om je hoofd leeg te maken. Bovendien is het leuk om te kijken welke verschillende vogels of andere dieren er allemaal in en rondom je tuin leven. De natuur is dichterbij dan je denkt!
  5. Een ommetje maken in het bos? Ga vanuit de woonkamer mee met deze virtuele wandeling.

Veel plezier!

Die kans is nihil. Een griepvirus wordt niet verspreid via het drinkwater. De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

Die kans is heel erg klein. Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening, en de voorraad aan diesel en hulpstoffen (voor 10 dagen) zijn bedrijven in staat om ook bij een ernstige grieppandemie drinkwater te blijven produceren en distribueren.

De fysieke aanwezigheid van werknemers is niet continu noodzakelijk (sturing op afstand), waardoor met een beperkte groep kritische functionarissen kan worden volstaan.

Verder is de afhankelijkheid van hulpstoffen klein. Stagnering van de aanvoer van chemicaliën, vooral kalk(melk) zou een probleem kunnen vormen voor het ontharden van het water. Maar ook in dat geval blijft het drinkwater aangeboden worden (conform de wettelijke kwaliteitseisen) en zijn er geen consequenties voor de volksgezondheid.

Veel waterleidingen in bijvoorbeeld scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels worden als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus op dit moment niet of minder gebruikt. Wanneer kraanwater langere tijd stilstaat, is het niet meer vers en kan de waterkwaliteit negatief worden beïnvloed. Zo kan bijvoorbeeld de legionellabacterie, die de veteranenziekte kan veroorzaken, een probleem vormen. Waterbedrijf Groningen adviseert daarom als de waterleiding langer dan een week niet gebruikt is, deze goed door te spoelen. Bij het beheersen van risico’s rond legionella ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van de binnen-installatie.

  • Spoel alle tappunten minimaal één keer in de week twee minuten
  • Spoel ook de wc’s door

Wordt er op uw kantoor of in uw organisatie weinig of geen water verbruikt? Spoel dan minimaal één keer per week de leidingen door. Hiermee voorkomt u bacteriegroei en daarmee ook de kans op legionella.

Waterbedrijf Groningen volgt, net als alle drinkwaterbedrijven in Nederland, de aanwijzingen van het RIVM op en overlegt indien nodig met de GGD’s en veiligheidsregio’s.

Alle drinkwaterbedrijven hebben voor specifiek grieppandemie continuïteitsplannen opgesteld. In deze plannen staan maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook maatregelen en de handelswijze wanneer het virus daadwerkelijk tot personeelsuitval leidt. 
In die plannen staan o.a. de geïdentificeerde kritische functies benoemd: dit zijn functies die cruciaal zijn voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening. Bij de maatregelen gaat het bijvoorbeeld om het beperken van contactmomenten, hygiënevoorschriften, meer thuiswerken, het prioriteren van werkzaamheden en extra maatregelen richting personeel in kritische functies.

Nee, handen wassen vraagt relatief zo’n kleine hoeveelheid water en vindt gedurende de hele dag plaats, en daarmee valt wat je daarmee verbruikt weg in het totale verbruik. Het is dus niet te zien in cijfers over het waterverbruik.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Ontvang 4 keer per jaar onze nieuwsbrief. U kunt zich ook aanmelden via Mijn waterbedrijf.