Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Continuïteit levering drinkwater gewaarborgd

Waterbedrijf Groningen verwacht geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater als gevolg van het coronavirus (COVID-19). Ook niet nu de Rijksoverheid vergaande maatregelen heeft getroffen zoals het sluiten van scholen en het dringende advies om thuis te werken.

Hoe zijn wij voorbereid?

De continuïteit van de drinkwatervoorziening is een randvoorwaarde voor het goed functioneren van de samenleving. Daarom hebben waterbedrijven een wettelijke leveringsplicht en zijn ze verplicht om zich op allerlei dreigingen en gevaren voor te bereiden.

Eén van de gevaren betreft personeelsuitval als gevolg van een grieppandemie. Waterbedrijf Groningen heeft hiervoor een zogenaamd continuïteitsplan opgesteld. In dit plan staan maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen, maar ook maatregelen en de handelswijze wanneer het virus daadwerkelijk tot personeelsuitval leidt. Hierbij wordt nauwlettend naar de adviezen van de Rijksoverheid gekeken.

Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening en voorraden hulpstoffen, zijn de drinkwaterbedrijven in staat om bij een grieppandemie de continuïteit van de drinkwaterlevering te blijven garanderen.

Welke aanvullende maatregelen nemen we?

Om de gezondheidsrisico’s voor ons personeel zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus tegen te gaan, nemen wij de volgende aanvullende maatregelen:

  • Medewerkers werken thuis, tenzij dit niet mogelijk is vanwege de continuiteit van onze drinkwatervoorziening;
  • Alle bijeenkomsten, vergaderingen op en bezoeken aan ons kantoor en de productielocaties zijn afgezegd;
  • Werkzaamheden waarbij we bij klanten thuis moeten komen, zoals het verwisselen van een watermeter of het nemen van een watermonster, worden tot tenminste 28 april uitgesteld;
  • Werkzaamheden (aan ons leidingnet en onze productielocaties) die niet noodzakelijk zijn voor de continuïteit van de drinkwatervoorziening, worden tot tenminste 28 april uitgesteld.

Wat merkt u hiervan?

Zoals gezegd stellen wij alles in het werk om de continuïteit van de levering en kwaliteit van het drinkwater te garanderen. Daar zijn wij op voorbereid!
Wel kan het zijn dat u bij telefonisch contact wat langer moet wachten dan u van ons gewend bent.
Administratieve wijzigingen, verhuizingen of uw nota’s of jaarrekening inzien, kunt u ook heel gemakkelijk via de pagina Zelf regelen doorvoeren.

Lees ook: Drinkwater zeer goed beschermd tegen virussen en bekijk hier de informatie van de rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

  • Die kans is nihil. Een griepvirus wordt niet verspreid via het drinkwater. De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden.

  • Die kans is heel erg klein. Door de volautomatische procesvoering, de mogelijkheid om te telewerken, de eigen noodstroomvoorziening, en de voorraad aan diesel en hulpstoffen (voor 10 dagen) zijn bedrijven in staat om ook bij een ernstige grieppandemie drinkwater te blijven produceren en distribueren.

    De fysieke aanwezigheid van werknemers is niet continu noodzakelijk (sturing op afstand), waardoor met een beperkte groep kritische functionarissen kan worden volstaan.

    Verder is de afhankelijkheid van hulpstoffen klein. Stagnering van de aanvoer van chemicaliën, vooral kalk(melk) zou een probleem kunnen vormen voor het ontharden van het water. Maar ook in dat geval blijft het drinkwater aangeboden worden (conform de wettelijke kwaliteitseisen) en zijn er geen consequenties voor de volksgezondheid.