Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Slim omgaan met water in het voorjaar

Het is al enkele weken volop voorjaar. Merendeel van ons zit vanwege de huidige corona situatie thuis. Ondanks dit schijnt de zon, zingen de vogels en trekken we massaal de tuin in. Vrolijken we ons balkon of dakterras op en geven de eerste tuinsproeiers de nieuwe jonge plantjes water. Wat wil je ook! Het mag dan nog geen zomer zijn, de grond is al behoorlijk droog.

Het is al enkele weken volop voorjaar. Merendeel van ons zit vanwege de huidige corona situatie thuis. Ondanks dit schijnt de zon, zingen de vogels en trekken we massaal de tuin in. Vrolijken we ons balkon of dakterras op en geven de eerste tuinsproeiers de nieuwe jonge plantjes water. Wat wil je ook! Het mag dan nog geen zomer zijn, de grond is al behoorlijk droog.

Het zonnetje nodigt ons uit om te genieten van dit heerlijke weer. En bij regelmatig zon en minder regen, maken we automatisch meer gebruik van water uit de kraan om planten water te geven, straks de zwembadjes te vullen, de straat schoon te spuiten en nog heel veel meer.

Hoe ga je slim om met water?

Maar hoe ga je met dit mooie weer slim en zuinig om met kraanwater? Hier vind je slimme tips rond sproeien, het beschermen van je planten tegen uitdroging, regenwater opslaan en chemievrij tuinieren:

Waarom slim omgaan met water?

De droge zomer van 2018 maakte duidelijk hoe belangrijk én kwetsbaar onze betrouwbare watervoorziening is. Zeker in een tijd waarin het klimaat verandert en de vraag naar water alsmaar toeneemt. Om te kunnen garanderen dat we ook in de toekomst voldoende, betrouwbaar én betaalbaar (drink)water hebben, moeten we nu in actie komen. Dit doen we op verschillende manieren: we gaan op zoek naar nieuwe bronnen, maar kijken ook of we slimmer met water om kunnen gaan, zodat we met minder toe kunnen. Lees ook ons blog: ‘Water voor Later’.

Eénmaal begonnen met water besparen werkt heel aanstekelijk!

“Heel content zijn wij met de aanschaf van onze regenton. Het oude wijnvat vangt ruim 300 liter regenwater op. Geen half werk: daarom meteen een tuinpomp met slang erbij geregeld, om het water eruit te pompen, zodat we onze tuin kunnen besproeien of de auto wassen. Perfecte druk en besproeiing, alsof het is aangesloten op de waterleiding”

Veelgestelde vragen

    • Vang regenwater in de tuin op en gebruik het voor zoveel mogelijk toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen: het toilet doorspoelen, poetsen, de planten water geven, de auto wassen.
    • Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang.
    • Een tuinslang die één minuut sproeit, kan tot 30 liter verslinden.
    • Sproei de tuin liefst met opgevangen regenwater, en alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte.
    • Besproei op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. Gras hoeft u normaal gezien niet te besproeien en zal zich snel herstellen na een periode van droogte.
    • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breekt u de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.

    Zie voor meer tips de website van Milieucentraal.

  • De economie groeit, het aantal inwoners in Nederland neemt toe en dat betekent dat de vraag naar drinkwater toeneemt. Daar staat tegenover dat langdurige perioden van droogte, zoals in 2018, waarschijnlijk vaker zullen voorkomen. Alle reden voor Waterbedrijf Groningen om in te zetten op waterbesparing, en om met haar samenwerkingspartners te werken aan een duurzame drinkwatervoorziening voor de toekomst. Riksta Zwart directeur van Waterbedrijf Groningen: ”Dat hier altijd maar water uit de kraan komt, is geen vanzelfsprekendheid. Het is een kostbaar product waar we bewust mee om moeten gaan.”

    Waterbedrijf Groningen kijkt daarom naar manieren om slimmer met water om te gaan, zodat we met minder water toe kunnen. Zwart: “We verbruiken nu 115 liter water per persoon per dag. Naar verwachting stijgt dit naar 140 liter per dag in 2050. Om te kunnen garanderen dat we ook in de toekomst voldoende, betrouwbaar én betaalbaar (drink)water hebben, moeten we nu in actie komen.”

    Drinkwaterbedrijf Groningen roept iedereen op om meer bewust met water om te gaan. Minder lang douchen, een regenton in de tuin en regenwater gebruiken voor de planten. Zomaar enkele voorbeelden van hoe je makkelijk minder water verbruikt.

  • Nee, drink voldoende water en raadpleeg de GGD of voedingscentrum voor meer advies. Zorg ook voor de omgeving en dan specifiek voor kwetsbaren, zoals oude mensen, kleine kinderen of huisdieren. Alhoewel mensen meer kraanwater drinken, is dit niet te zien in het watergebruik. Daar is de hoeveelheid te klein voor.

     

  • Het gaat economisch goed in Nederland. Daardoor zien we dat bedrijven meer water verbruiken, bijvoorbeeld om producten te maken, of omdat we zelf vaker naar spa’s gaan. Ook komen er elke dag 136 Nederlanders bij (bron: CBS) die weer elke dag 120 liter gebruiken. Daarnaast neemt het waterverbruik toe bij langdurige droogte en warmte, zoals in een warme zomer. Dan wordt er op een dag wel 140% verbruikt van wat er normaal verbruikt wordt, bijvoorbeeld om tuinen te sproeien of om een keer extra te douchen. Alles bij elkaar kan betekenen dat we in 2050, 25% meer water verbruiken dan nu. Dat is 100 miljard liter meer dan nu. En dat is niet houdbaar voor de toekomst.

  • Water is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft water nodig en dat kunnen en zullen we leveren. Niettemin vragen we onze klanten om bij hitte en droogte om extra bewust om te gaan met watergebruik. Geniet, maar verspil het niet. In het meest noodzakelijke geval, als er extreem veel water gebruikt wordt en het langere tijd droog is, dan kan het waterbedrijf besluiten om de waterdruk te verlagen met als gevolg dat de stroomsnelheid van het water uit de kraan iets vermindert. Daarom ook de oproep om bij hitte en droogte extra zuinig te zijn op het water.

  • We doen minder onderhoudswerkzaamheden waarvoor veel water nodig is om bijvoorbeeld waterleidingen te spuien. Ook houden we kwetsbare klanten extra in de gaten als er bijvoorbeeld onverwacht een storing optreedt, zodat we nog sneller kunnen anticiperen op eventuele lekkages in leidingen.

    Om voldoende water voor nu en later kunnen blijven garanderen werkt Waterbedrijf Groningen aan de routekaart Watertransitie Groningen, waarin we aan de hand van vijf routes werken aan het het duurzaam veilig stellen van de drinkwatervoorziening in Groningen. Bekijk en download de routekaart.